Tre uppmärksammade takmålningar i (och omkring) Stockholm

Tycker du om att gå in i en gammal kstockholms stadshusyrka och imponeras av de stora och avancerade takmålningarna som finns? Då har du flera kyrkor och andra byggnader att besöka i Stockholm och dess omgivning. Vilken takmålning lockar till nästa semesterresa?

Härkeberga Kyrka

Härkeberga kyrka ligger i Enköping, strax utanför Stockholm. En liten och ganska oansenlig kyrka om man ser den utifrån. Men det är när man kommer in som man ser dess storhet. Här möts man av en mycket vacker takmålning som genomfördes på 1400-talet.

På TripAdvisor skriver en besökare att det är ”helt fantastiska” takmålningar vilka är målade av Albertus Pictor. Samma person ger denna kyrka 5/5 poäng och anser att det är en av favoritkyrkorna att besöka i Sverige.

Stockholms stadshus

År 1908 togs beslutet att bygga Stockholms Stadshus. Det tog däremot hela 15 år innan huset var färdigbyggt med allt från festvåning och torn. Den invigdes sedan år 1923.

I stadshuset finns en rad utsmyckningar med både takmålningar, tavlor och skulpturer. Bland de konstnärer som fick uppdrag att göra takmålningar finns bland annat prins Eugén, Axel Wallert samt Filip Månsson. Den sistnämnda är konstnären som gjort målningarna i taket inne i rådsalen.

Även nere i stadshuskällaren finns mäktiga takmålningar. Här var det Yngve Berg som målade och källaren kunde öppnas för första gången 1922.

I stadshuset går det att få guidade visningar dagligen på ett flertal olika språk. Öppettider och biljettpriser kan läsas om på hemsidan.

Operakällaren

Operakällaren är idag en av de mest exklusiva restaurangerna i Stockholm. Den ligger belägen i Kungliga Operan i Kungsträdgården. Den består både av matsal, festsal och mindre rum.

Nattklubben öppnades 1980 och är i lokaler som byggdes 1895. Det är i dessa lokaler som takmålningarna finns. Dessa är gjorda av Vicke Andrén.

Vicke Andrén hette egentligen Anders Victor Andrén men gick främst under namnet Vicke. Under slutet av 1800-talet var han en av de mest framgångsrika och mest etablerade konstnärerna i Sverige. Han var verksam inom flera konstnärsgrenar genom att bland annat vara skämttecknare, målare och illustratör. En av hans specialister var att måla ”fullmogna kvinnor” (citat från Wikipedia)

Utöver de kända takmålningarna i Café Opera har han även gjort takmålningar på Södra Teatern, Gustaf Vasas kyrka samt Nootiska palatset. Det är alltså även platser i Stockholm dit man kan gå för att se stora och detaljrika takmålningar.

Här är en takmålare som genomföra ett proffessionellt arbete: takmålningstockholm.se.

 

9 Sep 2018