Viktigt att anlita certifierade elektriker

En elektriker jobbar ju primärt med samma saker vart i landet han än utövar sitt yrke – det handlar om att dra el och utföra jobb som har med elektricitet att göra som vanliga människor inte får. Detta oavsett alltså om han arbetar i Uppsala, Ystad eller Haparanda, en elektriker gör jobb som han har behörighet för och ser till att dessa blir så bra som möjligt och att inga olyckor sker vare sig under eller efter avslutat arbete. Det är nämligen farligt att arbeta med elektricitet och detta är något som, tyvärr, inte alla tar på allvar. Man tänker att istället för att betala en elektriker för ett arbete att man kan spara in några kronor och genomför därför jobbet själv – med katastrofala följder som resultat. Hur ofta har man inte hört om bränder, olyckor eller i värsta fall dödsfall i samband med att någon privatperson försökt sig på att dra el? Alltför många – och det är därför som det är dags att verkligen poängtera vikten av det arbete en elektriker gör.

Olagligt att dra elen själv

Har du ett hus i Uppsala och bestämmer dig för att dra elen själv så ska du först och främst veta att det är olagligt. Du får alltså inte ens göra det och detta visar väl om något hur farligt det verkligen är. Du ignorerar trots allt detta och drar all el själv – ingen elektriker kopplas in till huset i Uppsala – och till en början fungerar också allting perfekt. Lysen tänds och släcks som de ska, spisen fungerar och kristallkronan i vardagsrummet blinkar majestätiskt vid varje vridning på den lilla ratten du dragit el till på väggen. Du klappar dig själv på axeln och tycker att ditt val att låta bli att anlita en elektriker i Uppsala varit bra – du har ju tjänat pengar och allting fungerar ju perfekt. Detta till en dag då du kommer hem från jobbet och möts av brandbilar utanför ditt hus – brandbilar i full fart med att släcka det redan övertända huset och du kan nu inget annat göra än att se ditt livsverk i Uppsala brinna till grunden. Där har du ett problem som genast följs av nästa – detta då försäkringsbolaget ska utreda om du är berättigad ersättning för huset. De kollar och får efter att utredningen är klar beskedet att all el är felaktigt dragen och frågar dig vilken elektriker du anlitat för jobbet. Då du sedan skamset svarar att du själv dragit elen till huset där i Uppsala – att ingen elektriker varit där överhuvudtaget – tror du då att du kommer att få några pengar från försäkringsbolaget i fråga?

Självklart inte – de är nämligen stenhårda just på sådana här frågor och det där huset i Uppsala kommer du att få betala dyrt för i slutändan och kanske även riskera ett fängelsstraff för då branden kan rubriceras som mordbrand. Allt för att du snålade in på att inte anlita en elektriker. Nu var ju detta fall ganska extremt men för den delen faktiskt inte unikt – det är bara det att många inte inser farorna förrän det verkligen är för sent. En utbildad elektriker på plats ska vara en självklarhet, oavsett om man nu bor i Uppsala eller någon annanstans i Sverige.

1 Jun 2022