Vilka persienner är bäst i olika rum?

Skillnaden mellan mörker och ljus är mycket viktig för oss människor. Det påverkar inte bara synen och humöret utan hela vår dygnsrytm. Du har säkert hört att människor som har sömnproblem får råd om att sova i riktigt mörka rum. Det hjälper den mänskliga hjärnan att bli sömnig och att inte vakna för tidigt om morgnarna.

Med hjälp av snygga och funktionella persienner i ditt sovrum styr du själv över mörker och ljus i rummet där du ska sova. Persienner för sovrum bör i regel vara mörka för att få till bäst dämpande effekt av ljuset. Dels gassande solljus tidiga morgnar, men stark utomhusbelysning från en gata eller närliggande butiker kan vara minst lika störande för nattsömnen. Har man väl vaknat kan det vara svårt att somna om igen om stickande ljus kommer in i ditt sovrum. Det finns många som tillverkar och säljer bra persienner i Sverige i dag, till exempel företag som arbetar med persienner i Linköping.

Skiftande behov av ljus i köket

I våra kök vill vi snarare ha in så mycket ljus som möjligt. Köket är ofta hemmets hjärta och en plats där vi ska se bra för att skära, hacka, laga mat och diska. Då vill vi såklart se bra och behöver stort ljusinsläpp eller bra belysning. Men när sen maten ska ätas då vill vi ofta ha det mysigt istället.

Med hjälp av smarta persienner kan du snabbt ändra stämningen. I köket är det ofta skönt att ha en ljusare fräsch känsla. Här vill många ha ljusa persienner som fint passar in i känslan av det öppna köket. En annan variant är att använda färgade persienner som passar ihop med kökets övriga färgsättning. Persiennen kan då bli som ett piggt utropstecken som passar in eller sticker ut i inredningen - välj vad som passar dig!

Barn tycker i regel om färger så just färgade persienner kan också vara en riktig hit i det glada barnrummets fönster för ett lagom ljusinsläpp och bättre nattsömn.

Persienner i badrum

På senare år har människor i Sverige lagt allt mer resurser och fokus på sina badrum. Förr var badrummet mest ett ställe att uträtta sina behov på och en plats för den personliga hygienen. I dag vill fler och fler kunna njuta av sina badrum och det är inte ovanligt att människor har ordnat egna hemma-spa-avdelningar.

Det är trevligt att ha fönster i sitt badrum för ljusets skull. Men någon insyn vill man sällan ha. Därför är det klokt att sätta in skyddande persienner i badrummets fönster. Gärna ljusa persienner i ett ljus badrum, och mörka eller metallfärgade persienner i moderna badrum som går i en mer elegant mörktonad skala.

Då kan du själv välja vad som fungerar bäst för dig olika tider på dygnet. Är det utomhusljus du vill åt, vrid upp persiennerna. Vill du dämpa insynen under dygnets mest aktiva timmar så är det bara att dra för persiennerna.

Persienner tillverkas i dag i många olika material som metall, plast, trä och textil.

13 Feb 2017